İngiltere Tier 2 Vizesi

İngiltere Tier 2 Vizesi

İngiltere’de belirlenen eğitim kurumlarından eğitim alan, bu eğitimlerde lisans, yüksek lisans, PGDE, PGCE, PhD diplomalarına sahip bireyler Tier 2 Çalışma Vizesi almaları gereklidir. Özellikle İngiltere’de iş hayatına atılan profesyonellerin lisanslı sponsor İngiliz şirketlerine atılmak için bu vizeye ihtiyaçları bulunuyor.

İsviçre vatandaşları ve AB üyesi ülkeler dışında İngiltere’de çalışma isteyen bireyler bu vizeyi almak zorundadır. UKBA yani İngiltere Sınır Dairesi bölgelerinde iş alanı içinde pozisyon açığı olduğuna dair kanat getirdiğinde Tier 2 izni verebiliyor. İngiltere Göçmenlik yasasında Tier 2 ile ilgili hükümler bulunuyor. Önemli hususlar arasında bireyin İngiltere’de iş teklifi alması durumunda iş teklif eden şirketin COS belgesine sahip olması gereklidir. Bu belgede lisanslı sponsor kurumun referans numarası bulunur.

İngiltere seyahatinizden en az 3 ay önce Tier 2 vizesine başvuru yapmalısınız. Genel olarak vize başvuruları 3 hafta içinde sonuçlanmaktadır. Bu vize ile sadece sponsorluk belgesi tanımlanan sponsor için çalışılabilir. Bazı koşullar sağlandığında ikinci bir işte çalışılabilir. Bunun yanında gönüllü olarak çalışabilirsiniz. Eğer ana işinize müdahale etmiyor ise eğitim alabilirsiniz. Birleşik Krallık üzerinden diğer ülkelere seyahat edebilirsiniz. Aile üyelerinin de İngiltere’ye götürülmesi söz konusudur.

İngiltere Tier 2 Vizesi Nedir?

Tier 2 bir çalışma vizesidir. Bu vize yüksek nitelikli çalışanlar, sporcular, şirket içi transferler, din adamları olarak dört farklı kategoride düzenlenmektedir. Yüksek nitelikli göçmen programı için İngiltere Hükümeti başvuran kişinin niteliklerinin ölçülebilmesi için puanlama sistemi ile değerlendirmeler yapar. Bu puanlama sistemine göre başvuru sahibi 70 puan almalıdır.

Puanlama kriterleri içinde maddi yeterlilik, dil seviyesindeki yeterlilik, yıllık maaş geliri, Lisanslı şirket sponsorluğu yer alıyor. Online olan puanlama sistemi içinde beyan edilen bilgiler, vize başvurularında evrakların toplanması aşamasında ispat edilmesi gereklidir. Lisanslı bir şirketten İngiltere’de istihdam gerekliliği olan alanlardan biri için kabul mektubu 30 puan değerindedir.

Lisanslı olan şirketin COS belgesi 30 puandır. 152100 GBP ve üzerindeki maaş ile yapılacak istihdam kabul mektubu da yine bireye 30 puan getirir. En az 20300 GBP maaş gelirinin taahhüt edilmesi de 20 puan olacaktır. İngilizce dil yeterliliği için ise 10 puan getirir. Maddi kaynaklarınızın yeterli olması ise 10 puan olarak hesaba katılır. Bu vizeye özel yetenek gerektiren bir işte çalışmak üzere İngiltere’ye gitme planları yapanlar başvurabilirler.

Başvurulara başlamadan önce mutlaka lisanslı bir sponsordan işe alındığınızı gösteren bir sponsorluk sertifikası almış olmanız gereklidir.

İngiltere Tier 2 Vizesi Nasıl alınır?

Vize başvurusu için öncelikle randevu talep edilmelidir. Başvuru merkezlerinin bulunduğu illerde ikamet edenler, hangisinin bölgesine giriyor ise o başvuru merkezine başvuru yapmalıdır.

Ülkemizde bulunan başvuru merkezleri ise İzmir, İstanbul, Gaziantep, Bursa, Adana, Ankara ve Antalya olmaktadır. Tier 2 vizesi başvurularında Visa4UK resmi sitesinden Book Appointment bölümünden yapılır. Sistem üzerinden başvuru tarihi onaylatılır ve gerekli evrakların hazırlanması süreci başlar.

Randevu aldığınızda sistem üzerinden otomatik yönlendirme yapılır. Online işlemler tamamlandığında belirttiğiniz e- mail adresine randevu bilgileri gönderilmektedir. İlk defa başvuruda bulunacaklar biyometri verileri için vize başvuru merkezlerine şahsen başvurular yapmalıdır.

Tier 2 vizesinde her başvuru yapılırken bu verilerin yenilenmesi gereklidir. Sadece 12 yaşından küçük çocuklar biyometrik işlemlerinden muaf tutulurlar.

İngiltere Tier 2 Vizesi Gerekli Evraklar?

Tier 2 vizesi başvurusu yapacaklar bir puanlamaya tabi olacakları için aranılan koşulların tam olarak sağlanmasına, evrakların yasal geçerliliğe sahip olmasına ve anlaşılır olmasına dikkat etmeniz gereklidir.

Tier 2 vize işlemleri şahsen müracaatlarla yapılacaktır. UKBA tarafından yetkilendirilen vize başvuru merkezleri aracılığı ile vize başvuruları yapılmaktadır. Bu merkezler idari işlemler ve randevu takibi yaparlar. Karar UKBA tarafından yapılacak değerlendirmeler sonucundan verilir.

Başvuru dosyası içinde İngiltere başvuru formu çıktısı, vize ücretinin ödendiğine dair evraklar, randevu bildirimi olmalıdır. İngilizce olmayan evraklarında tercümelerinin tasdik şerhli olarak sunulması önemlidir. Bunlar dışında;

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi gereklidir.
  • Elinizde varsa eski pasaportlar ve pasaportunuzun seyahatinizin sona ermesinden itibaren en az altı ay daha geçerliliği olması önemlidir.
  • Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt örneği
  • Konaklama belgesi, varsa araç rezervasyonu istenir
  • İngilizce şahsi vize talep dilekçesi de tüm bu evraklarla birlikte sunulması gerekli bir evraktır.